Книга Глаголемая.

Писана лето 7420 от сотворения мира. 1904 от рождества же по плоти Бога Слова.
...о четверократном времени крещения, како убо бысть:
Первое крещение от святаго апостола Андрея Первозванного брата Петрова крестишася. Егда убо прииде по Днепру реце, до гор великих идеже ныне Киев град стоит, и ста при брезе, виде гору. Юже нарицают воздыхальную. И рече к сущим с ним оучеником своим. Видете гору сию, иако на ней возсияет благодать Божия. И будет град велик и церкви многи от верных людей воздвигнутся. И возшед на гору благослови место, и постави крест. Идеже ныне церковь стоит, воздвижения честного и жевотворящего Креста Господня. И оттуду пойде паки по Днепру, и прииде во словяне, идеже Новъ град великий. И потом иде в Рим, и поведа все, елико наоучи и крести. Сие есть первое крещение, иаже мала часть от людей руския земли крестишася.
Второе же, от блаженного Фотия патриарха цареградского. Иже присла в русскую землю епископа,на оутверждение християнския веры православныя. Он же нося с собою святое евангалие. Еже и во огнь положено бе и не сгоре, вины ради сицевы. Понеже рустии людие мнози, просиша от царя и патриарха Фотия святаго крещения. И егда иерей хотяше крестити их, тогда паки оуныша. И реше ко архиерею, аще не видим от тебе знамения чудна, то нехошем быти християне. Архиерей же рече, просите еже хочете. Они же реша. Хочем да вержеши евангелие во огнь, иаже суть в нём Христова словеса. Да аче не сгорит, то будем християне. Архиерей же воздев руце на небо, и сотвори молитву. Постави святое евангелие во огнь. И пребысть много время, не прикоснуся ему огнь. Видевше же страшное сие чудо, мнози крестишася. Сие же бысть во время царства греческого царя, Василия Македонянина, и при великом князе Рюрике всея Русии. И при киевских князех при Асколде и Дире. И сие бысть во второе время русским людем крещение.
Третие крещение русским людем, еже от Феофилакта блаженного патриарха Царя града, егда бе во Царе граде великая княгиня Ольга, жена Игорева, баба великого князя Владимера, нареченная во святом крещении Елена, со многими боляры своими крещена бе. Во время греческого царя Иоанна Цымиехия. При патриарсе блаженнем Василии, скамедриине. В лето шесть тысящь 463. От рождества Христова, 963, лета. Сие бысть в третие время русским людем крещение.
Четвёртое же крещение бысть русские земли. Егда князь великий Владимир киевский и всея Руси, крестися в Херсоне граде. В лето шесть тысящь 496. И наречен бысть во святом крещении Василий. И во второе лето по крещении своем прииде в Киев град, со всем причтом церковным. И нося с собою вся сосуды церковныя, и святые иконы, и частные кресты. И тако повеле креститися всей земле русстей. В лето шесть тысящь 497. От святых патриарх, от Николы Хрусоверта, или от Сисиния. Или от Сергия, архиепископо новгородского, при Михайле митрополите киевском и прочих архиереях. Крестиша же ся людие прежде в Киеве, на почайне реце, таже и по всюду. Сие же бысть в четвёртое время, русским людем крещение, во время царей, Царя града братии родных, Василия и Константина. По крещение же, егда прозре великий князь Владимир, и сестру их Анну поя себе в жену.
Необходимо напомнить, что владимир-красномордник явилsя гонителем Истинных Религий, которые мирно соседствовали на территории Святорусья. Насильственное же "крещение" противоречит основным Заповедям Христианства и иsкажает само Учение.


На главную страницу